Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.
Поради щодо харчування
дитини вдома у вихідні дні
- Пам’ятайте, що діти мають їсти чотири - п’ять разів на день із перервою в 3-4 год.
- Не давайте дитині між прийомами їжі солодощі.
- Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки, жири, вуглеводи, мікро- та мікроелементи, а також вітаміни.
- Давайте дитині пити чисту воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні дитині, наскільки корисними вони б не були.
- Урізноманітнюйте харчування дитини, адже його одноманітність призводить до зменшення кількості шлункового соку. Як наслідок знижується апетит та погіршується засвоєння їжі.
- Навчайте дитину раннього віку їсти самостійно.
- Діліть дитині молодшого дошкільного віку котлету чи рибу на кусочку, але після того, як вона побачить готову страву.
- Завжди орієнтуйтеся на апетит дитини. Ніколи не годуйте дитину насильно. Пам’ятайте, що зниження апетиту може свідчити про захворювання дитини.
- Підтримуйте у дитини перед та під час їжі гарний настрій. Це важливий чинник для формування хорошого апетиту.
- Дотримуйтеся таких орієнтовних об’ємів готових страв для дітей віком від трьох до шести років:
Страви |
Об’єм, г |
Страви |
Об’єм, г |
м’ясні або рибні страви |
70-100 |
фрукти, соки |
80-100 |
гарніри |
120-130 |
каші, овочеві страви |
180-200 |
салати |
40-50 |
супи, борщі, бульйони |
150-200 |
чай, какао, молоко, кефір |
150-180 |
хліб житній (на день) |
50-60 |
компоти, киселі |
120-180 |
хліб пшеничний (на день) |
100-110 |